Vlerësimi për Kadarenë: New York Times rekomandon për lexim librin “Kamarja e turpit”

Vlerësimet e tyre janë me rëndësi shumë të madhe në botën e letrave.

Këtë javë, e përditshmja e njohur amerikane, New York Times sugjeron për lexim librin e Ismail Kadaresë, “Kamarja e turpit”.

Libri i Kadaresë është mes 9 librave që sugjeron NY Times për leximin e javës.

“Kamarja e Turpit” është përkthyer nga John Hodgson.

“Kërkimi për kokën e prerë të Ali Pashë Tepelenës shërben si një simbol i errët satirik në këtë roman shqiptar të botuar fillimisht në vitin 1978, një fabulë alegorike për autoritarizmin e shekullit të 20-të,” shkruan Jason Goodwin.

“Ndërsa ky roman vendoset në mënyrë të shkëlqyer, lakonike dhe me elemente të zymtë komikë, bëhet e qartë se shteti është, në mënyrën e vet, një kokë e frikshme. Një Meduzë, ndoshta, me aftësinë për të shkatërruar,” vijon më tej kritiku i NY Times.

Edhe revistat dhe gazetat më prestigjioze britanike i kanë kushtuar hapësira të konsiderueshme veprës së shkrimtarit shqiptar.

Parodia alegorike e Kadaresë nuk ka qenë kurrë kaq e mprehtë.

loading...
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤