Njerëzit optimistë, lindin apo bëhen?

Studiuesit janë përpjekur të ngrenë mendjen se si optimizmi ndihmon apo pengon udhëheqësit në të gjitha nivelet në një organizatë. Gjetjet e tyre ndihmojnë në kuptimin e nuancave të aftësive të rëndësishme.

Jo më kot përmendet fjala “aftësi” pasi njerëzit nuk lindin optimistë, një pikëpamje pozitive është diçka të cilën mund ta zhvillosh ashtu sikurse aftësitë fizike.

Por çfarë është një pikëpamje pozitive?

Një pikëpamje pozitive do të thotë se ju jeni në gjendje të shikoni për mundësi edhe kur përballeni me dështimin. Ju prisni dhe mendoni se ndryshimet në të ardhmen do të jenë pozitive.

Kjo pikëpamje kombinon fusha të ndryshme kërkimi në optimizëm

1. Fokusi i punës së Martin Seligman dhe kolegëve të tij në Universitetin e Pensilvanisë, shikon se si njerëzit shpjegojnë për veten e tyre situatat e mira ose të këqija që hasin.

Disa njerëz fajësojnë veten për gjëra të këqija që ndodhin dhe supozojnë se këto pengesa do të vazhdojnë të ndodhin dhe do të ndikojnë në çdo gjë që ata bëjnë.

Të tjerë mendojnë se pengesat janë situata, të shkaktuara nga një sërë forcash, jo për shkak të disa dështimeve personale – që gjërat do të përmirësohen dhe se ato kanë aftësi për të zhvendosur gjërat për mirë.

Pse pikëpamja pozitive ka rëndësi për udhëheqësit?

Nuk është çudi që hulumtimi i Barbara Fredickson në Universitetin e Karolinës së Veriut tregon se pikëpamja pozitive çon në emocione pozitive. Ajo që ka rëndësi për biznesin është se efekti i dobësimit: emocionet pozitive rrisin performancën, besnikërinë, motivimin dhe shërbimin ndaj klientit.

Nëse konsideroni faktin se emocionet e udhëheqësve formojnë ndjenjat e njerëzve rreth tyre për më mirë ose më keq atëherë sigurisht që një pikëpamje pozitive është e rëndësishme për udhëheqësit. Ata janë të detyruar që pavarësisht rrethanave të kenë një sjellje të mirë e të mbushur me optimizën në mënyrë që t’i mbajnë njerëzit përreth vetes të motivuar.

Si të ndërtoni një pikëpamje pozitive?

Një nga mënyrat më të mira për të ndërtuar një Outlook pozitiv është përdorimi i teknikave të ndryshme të meditimit.

Me kujdes ju monitoroni çdo gjë që ndodh brenda mendjes. Premisa themelore e meditimit të vëmendjes është vërejtja e kur mendja juaj është larguar nga fokusi për ta sjellë atë përsëri në fokus.

Përsëritja e kësaj lëvizjeje themelore “njoftimi dhe rifreskimi” ndërton lidhjet në trurin tuaj në mënyrë që të jetë më e lehtë për trurin ta bëjë përsëri këtë lidhje në të ardhmen.

Në mënyrë të ngjashme për të zhvilluar një pikëpamje sa më pozitive së pari duhet të vëreni se jeni të fokusuar në negativitet. Kjo i përket vetëdijes emocionale, një kompetencë themelore e inteligjencës emocionale dhe më pas zgjedhjes për të zhvendosur trurin tuaj në mënyrë aktive drejt ndjenjave pozitive.

Për shembull, si reagoni kur shihni se shitjet e ekipit tuaj kanë rënë në tremujorin e kaluar? A ndiheni të pashpresë në kur shihni e shifrat e ulëta të shitjeve dhe jeni të bindur se ato sinjalizojnë një prirje rënëse?

Nëse është kështu, krijoni një listë me mënyrat se si ekipi juaj po punon për të rritur shitjet, për t’i treguar vetes se gjërat do të ndryshojnë.

Pastaj, kur të ndjeni se shqetësimet e “shitjeve do të vazhdojnë të rrinë”, kapni veten dhe përcilleni fokusin tuaj në diçka pozitive nga lista.

Kjo mund të duket si një hap i vogël, por kjo është fuqia e vëmendjes dhe përsëritja e këtyre hapave si njoftimi, përcjellja etj, shumë herë ndërton rrugët e ndjenjave pozitive në trurin tuaj.

loading...
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤