Ndikimi i ardhjes së fëmijës së parë në martesë

836325141_newborn-baby-for-first-time-parent

Ka aq shumë arsye për t’u ndier të gëzuar kur çiftet fillojnë udhëtimin e tyre për tu bërë prindër: zgjedhjen e një emri, rregullimin e dhomës së foshnjës, blerjen e rrobave dhe gjësendeve të tjera.

Në mesi e të gjitha këtyre obligimeve , çiftet shpesh harrojnë të mendojnë sesi duhet të veprojnë për ta ruajtur lidhjen e tyre pas lindjes së foshnjës, raporton psikologjia.org.

Kjo sepse ndonjëherë është e vështirë të imagjinohet se diçka aq e çmuar si një porsalindur mund të shkaktojnë çifteve aq shumë ankth në marrëdhënie.

Studimi i bërë nga Drs. John dhe Julie Gottman tregon se pothuajse 2/3 e çifteve raportojnë një rritje të pakënaqësisë në marrëdhëniet e tyre deri në tre vjet pas lindjes së foshnjës. Çfarë kanë bërë ndryshe 1/3 e çifteve që kanë raportuar rezultatet pozitive? Ajo rezulton se ata ishin në gjendje për të ndarë këtë periudhë tranzicioni së bashku. Ata kishin një ndjenjë të fortë të miqësisë, praktikuan menaxhimin e drejtë të konflikteve, dhe trajtuan në ekip apo së bashku nevojat e ndryshme të foshnjës.

Identiteti i një familjes ndryshon në mënyrë drastike kur një fëmijë i ri arrin. Ky ndryshim drastik bën që prindërit e rinj të ndjehen të mbingarkuar gjë e cila mund të çojë në rritjen e stresit. Prindërit e rinj në këtë fazë përballen me një rënie në marrëdhëniet seksuale dhe intimitetin. Ata tani më tepër luftojnë me atë si të ndajnë përgjegjësitë familjare dhe nevojat e foshnjës me njëri tjetrin në mënyrë të drejtë. Duke analizuar se cili partner ka fjetur më shumë natën e kaluar, ose rendi i kujt është të bëjë darkën shpesh kthehen në armiqësi dhe luftim. Bisedat në lidhje me paratë, stilet prindërore, dhe pritjet marrëdhënie janë të tensionuara dhe stresues.

Ndryshimet fizike që ndodhin si pasojë e privimit nga gjumi dhe lodhjes fizike rrit mundësinë për depresion, nervozizëm, dhe stres. Në mënyrë të veçantë, nënat mund të përjetojnë ndryshime hormonale për deri në një vit pas lindjes. Është shumë e rëndësishme gjatë kësaj kohe që të dy partnerët të kujdes për shenjat dhe simptomat e çrregullimeve të humorit pas lindjes.

Të bërit prind i ri ka të bëjë me udhëtimin, nuk është një destinacionit. Ju do të zhvilloheni në kohën tuaj, në stilin tuaj, dhe në rrugën tuaj. Ju vetëm duhet të mbani mend disa gjëra për të mbajtur marrëdhëniet tuaja të fuqishme. Kuptoni se ju dhe partneri juaj nuk janë i vetmi çift duke u munduar të bëheni prind të mirë. Ndryshimet drastike që shoqërojnë ardhjen e një fëmijë janë normale dhe nuk do të thotë se këto janë shenja të një martesë të trazuar. Qëndrimi pozitiv dhe ofrimi i kohës për njëri tjetrin do të ju vë në rrugën tuaj për të krijuar një familje të lumtur dhe të shëndetshme.

loading...
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤