Mbretëresha Elizabeta dhe Princesha Margaret në Ditën e Kurorëzimit të babait të tyre Mbretit Xhorxh VI – Lexoni Hyrjen e Ditarit 80-Vjeçar!

Tetëdhjetë vjet më parë, princesha Elizabeta e atëhershme 11-vjeçare ndoqi ngritjen dhe entuziazmin e Kurorëzimit të prindërve të saj, Mbretit Xhorxh VI dhe Mbretëreshës Elizabetë, dhe kronikoi për ta në një shënim të veçantë me pesë faqe, Madje duke vënë në dukje edhe pjesën e “mërzitshme” të shërbimit që ishin “të gjitha lutjet”. Kishte shumë pritje rreth princeshës së re dhe motrës së saj Margaret, e cila atëherë ishte 6 vjeçe , por kur mbreti arriti në Abbey të Westminster ai dukej “shumë i pashëm në një mantel të kuq,” shkroi ajo.

2

Picture 1 of 5

“Mendova se gjithçka ishte shumë, shumë e mrekullueshme edhe Abbey gjithashtu. Harkat dhe trarët në pjesën e sipërme ishin të mbuluara me një lloj vel mjegulle të çuditshme kur Babai u kurorëzua, të paktën  kështu mendova . ”

Por kjo nuk ishte e gjithë magjepsja për të rinjtë mbretërorë. “Në fund shërbimi u bë më tepër i mërzitshëm, siç ishin të gjitha lutjet”, dhe kur ajo dhe Grannie panë fjalën “Finis” në faqen e fundit, ata “buzëqeshën me njëra-tjetrën”,  vuri në dukje ajo.

Elizabeta i quajti shënimet e saj “Të dashur mami dhe babi. Në kujtim të kurorëzimit të tyre “(“Dear Mummy and Papa. In memory of Their Coronation”) dhe nënshkroi me nofkën e familjes së saj, Lilibet,” By Herself. ”

Më 12 maj 1937, Elizabeta u zgjua në orën 5 të mëngjesit nga grupi i Marinës Mbretërore që ndodheshin jashtë dritares së saj. Ajo u ngrit shpejt si një e shtënë, (dhe kështu e bëri edhe dadoja e saj Margaret (Bobo) MacDonald – e cila e mbuloi atë me një jorgan me pupla ndërkohë që ato vështruan nga dritarja në “mëngjesin e ftohtë dhe të mjegullt”.)

Pasi u ngrit për mëngjes – më herët se zakonisht, në orën 7.30 – veshur me atë që ajo tregon, ishte një fustan prej “mëndafshi dhe lidhëse krem” me “harqe ari të gjata përgjatë mesit”. Ata kishin “mëngë të fryrë me një hark të vogël në qendër. ”

Ajo kujton veten dhe motrën Margaret duke puthur “mummy-n” e tyre para se të bashkohej me disa të afërm për udhëtimin e karrocave në Westminster Abbey. “Në fillim, karroca tundej shumë, por shumë shpejt u mësuam”.

Elizabeth vuri në dukje se procesioni i tyre në Abbey filloi me dy lajmëtarë dhe dy zotërinj shoqërues. Pastaj, motra e saj Margaret, hallë Mary dhe ajo vetë zbritën në hyrje të rreshtit në Abbey dhe pritën për ardhjen e Mbretit dhe Mbretëreshës.

Në esenë e saj, Elizabeth vuri në dukje se “Grannie” (Mbretëresha Mary) nuk kujtonte shumë nga kurorëzimi i saj – “Unë kisha menduar se do të kishte qëndruar në mendjen e saj përgjithmonë.” Për fatin e mirë të historianëve, Elizabeta kujtoi ditën e madhe të prindërve të saj.

Nëqoftëse do të shohim ndonjëherë shënimet të kurorëzimit të saj që pasoi 16 vjet më vonë në qershor 1953, kjo mbetet për t’u parë…

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤