James Byron Dean, Rebeli amerikan

James Byron Dean (8 shkurt, 1931 – 30 Shtator, 1955) ishte një aktor amerikan.

Ai ishte një ikonë kulturore e zhgënjimit adoleshent dhe ftohjes sociale, siç shprehet në titullin e filmit të tij më të njohur, Rebel pa shkak (1955), në të cilën ai luajti adoleshentin si Jim Stark.

Dy role të tjera të përcaktuara ishin Cal Trask në lindje të Edenit (1955) dhe Jett Rink në Giant (1956).

Vdekja e parakohshme Dean-sit në një aksident me makinë forcoi statusin e tij legjendar. Ai u bë aktori i parë për të marrë një nominim pas vdekjes Academy Award për aktorin më të mirë, dhe mbetet aktori i vetëm që ka pasur dy nominime pas vdekjes.

Në vitin 1999, Instituti Amerikan i Filmit e rendit atë në vendin e 18-të per mashkullin më të mirë ne film të “Golden Age Hollywood” në 100 Vite AFI-së.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CLOSE
CLOSE
logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤