Gadishulli misterioz i Karaburunit

View Gallery
14 Photos
Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 1

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 2

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 3

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 4

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 5

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 6

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 7

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 8

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 9

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 10

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 11

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 12

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 13

Gadishulli misterioz i Karaburunit
Karaburuni 14

Për aq kohë sa shqiptarët mund të kujtojnë se ajo është përdorur si kullota e dimrit për dhitë dhe delet, gjiret e mahnitshme të Karaburunit, kryesisht në anën perëndimore, njihen më mirë si strehim për kontrabandistët e kanabisit sesa atraksionet kryesore turistike. Plazhet e tyre janë të mahnitshme por të arritshme vetëm me anije.

Ata mbajnë emra të tillë që vetëm rrisin ndjenjën e misterit – njëri quhet Gramata, apo Gjiri i Shkrimeve, një tjetër është quajtur Gjiri i Raguzës, një qytet në Siçili dhe emri me të cilin dihet qyteti bregdetar i Dubrovnikut në Kroaci kur ishte një qytet-shtet.

Të tjerët janë grupuar së bashku nën emrin Ravena, duke qenë emri i një qyteti tjetër italian.

E vetmja mënyrë e vërtetë për të provuar plazhet e pacënuara të Karaburunit është me motoskaf, diçka që agjencia e njohur BIRN e ka bërë të mundur vitin e kaluar.

Udhëtimi i parë u nis nga porti i Vlorës me një kosto prej 2.500 lekë për person (rreth 20 euro), duke marrë shpellën shpellore Haxhi Ali dhe një nga pak plazhet në anën lindore të gadishullit, ku një restorant i vogël shërbeu mish të pjekur në skarë, peshk, sallatë dhe disa ushqime të tjera.

Në fund të gadishullit, rreth 15 kilometra nga qyteti i Vlorës, shpella e Haxhi Aliut është aq e madhe sa që mund të strehojë një anije të vogël ose disa motoskaf në të njëjtën kohë. Mund të shkojë deri në 30 minuta për të arritur atje, pavarësisht se sa shpejt kapiteni është i përgatitur të shkojë.

Karaburuni dhe shpellat e tij janë të mbushura me mite pirate dhe legjenda. Ndër tregimet më të fundit janë ato të trafikantëve të drogës dhe njerëzve që e përdorin atë për tu strehuar nga moti i keq dhe policia.

Në këtë vend ka disa udhëtime të organizuara me motobarkë, ku vizitorët mund të notojnë në ujërat e pastër dhe të kripura të Karaburunit.

Anijet në gjirin e Gramës janë më pak të shpeshta dhe më të shtrenjta. Udhëtimi mund të kushtojë afërsisht 150 euro për gjashtë ose shtatë persona. E vetmja mënyrë tjetër është udhëtimi në këmbë, por mund të zgjasë gjashtë orë dhe ju duhet një furnizim i mirë me ujë të pijshëm.

Gjergj Erebara, BIRN

loading...
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤